انواع بالابرها

انواع بالابرها براساس مکانیزم و قابلیت حرکت عبارتند از بالابر ثابت و بالابر متحرک که در ادامه تعریف کلی آن‌ها ارائه شده است:

بالابر ثابت

این نوع بالابر عموماً در مغازه‌ها ، کارخانجات صنعتی و انبارها جهت جابجایی اجناس و یا افراد بکار برده می‌شود. بالابرهای ثابت بیشتر از نوع بالابر هیدرولیکی بوده و از مکانیزم‌های کابلی ، زنجیری ، آکاردئونی و یا ترکیبی از آن‌ها برای انتقال بار به ارتفاعات استفاده می‌کنند. بعضاً بالابر آکاردئونی ثابت جهت انتقال خودرو به بالا در پارکینگ‌ها و یا تعمیرگاه‌ها بکار برده می‌شود.

بالابر متحرک

این نوع بالابرها را بعضاً بالابر سیار ، بالابر متحرک ، بالابر نفری و بالابر صنعتی نیز می‌نامند که بمنظور انتقال افراد و تجهیزات به ارتفاعات کاربرد دارد. اکثر بالابرهای متحرک قابلیت حرکت در ارتفاعات را نیز دارند. کاربر قادر است برای دسترسی به محل کار و انجام کارهایی همچون تعمیر و نگهداری در ارتفاعات به راحتی و بدون اینکه نیازی به پایین آوردن بالابر باشد ، از آن استفاده کند. بالابرهای متحرک به دو دسته کلی بالابر متحرک با دسترسی عمودی و بالابر متحرک با دسترسی عمودی و افقی تقسیم‌ می‌شوند.

بالابر نفری

بالابر نفری نیز وسیله‌ای مکانیکی جهت انتقال افراد و یا تجهیزات به سطوحی که در دسترس نبوده و در ارتفاعات قرار دارند ، می‌باشد. این دسترسی معمولاً موقت است ولی دارای تعادل و ثبات لازم برای انجام کارهایی چون تعمیر ، نگهداری و ساخت و ساز است که آن را با تجهیزاتی با دسترسی دائم مثلاً آسانسورها متمایز می‌نماید. بالابرهای نفربر بسته به نوع کارایی می‌توانند به ابزاری مانند پریز برق و شیلنگ کمپرس باد جهت نصب ابزار به آن مجهز شوند.

بالابر آکاردئونی خودکششی

بالابر خودکششی آکاردئونی بعلت داشتن سبد یا سکوی کار وسیع برای کارهای مربوط به تعمیر و نگهداری ، بازرسی ، رنگ آمیزی و یا نصب تجهیزات مناسب است. این سبد در بالابرها قابلیت گسترش دارند تا هرچه بیشتر به محل کار در ارتفاعات نزدیک شده و دسترسی بهتری را برای افراد فراهم نماید. این نوع بالابرها از نوع خودکششی و خودبر بوده و نیروی بالابرنده آن به وسیله جک‌های هیدرولیکی تولید می‌شود. قابلیت حرکت در ارتفاع به دلیل عدم استفاده از جک‌های جانبی جهت تثبیت از دیگر ویژگی‌های این نوع بالابر است. بالابر خودکششی آکاردئونی بعلت داشتن سطح اتکای بیشتر از امنیت بیشتری در مقابل باد و تکان در ارتفاع برخوردار است. نیروی محرکه بالابر آکاردئونی خودکششی بوسیله باتری یا موتوردیزل تامین می‌شود که بالابر آکاردئونی الکتریکی برای استفاده در محیط‌ های داخلی و بسته مناسب‌تر است. هرچند که بالابرهای دیزلی دارای کمترین مقدار آلاینده می‌باشند.

بالابر تلسکوپی

بالابر تلسکوپی در کارگاه‌های ساختمانی ، سایت‌های تعمیراتی ، کارگاه‌های کشتی سازی ، سوله‌های صنعتی و سازه‌های مرتفع بیشترین استفاده را دارد. بعضی از مدل‌های بالابر تلسکوپی دارای بازوی متحرکی برای دسترسی به سطوح افقی نیز هستند که (  jib) نیز نامیده می‌شوند. قدرت مانور بالابر تلسکوپی در مقایسه با بالابر مفصلی کمتر است ولی بعلت سرعت بیشتر و کاربرد ساده تر درهرجا که رفتن به ارتفاع زیاد نیاز باشد بالابر تلسکوپی مناسبترین گزینه می‌باشد. بالابر تلسکوپی خودکششی ، سیستم حرکتی چهار چرخ فرمان ( 4WD ) را جهت رانش بکار می‌گیرد تا قابلیت حرکت و افزایش مانور در هنگام عبور از موانع و سطوح پست و ناهموار را داشته باشد.

بالابر مفصلی

بالابر مفصلی یا بوم لیفت در کارخانجات صنعتی ، مراکز خرید ، فرودگاه‌ها ، مراکز مذهبی ، استادیوم‌های ورزشی و … بیشترین کاربرد را دارد. این بالابر در مکان‌هایی کاربرد دارد که دسترسی افقی نیز موردنیاز باشد. بالابرهای مفصلی خودکششی از موتور الکتریکی ، دیزلی و یا ترکیبی از هر دو ( هیبریدی ) استفاده کرده و می‌توانند با سرعت 5 کیلومتر بر ساعت در مکان موردنظر کار کنند. بالابرهای مفصلی قادرند در ارتفاعات نیز حرکت نموده و به جک احتیاج ندارند. بنابراین جهت رفتن از یک محل به نقطه دیگر در ارتفاع نیازی به پایین آوردن بوم دستگاه ندارند. همین ویژگی موجب زیادشدن سرعت عمل این بالابرها نسبت به انواع دیگر بالابرها می‌گردد. بالابرهای مفصلی با دسترسی افقی به طول 20 متر و ارتفاع 41 متر قابلیت انتقال ، جابجایی و انجام کار در فضاهای محدود را دارند.

بالابر ستونی خودبر

بالابر ستونی خودبر یا بالابر عمودبر همانگونه که از نام بالابر مشخص است به صورت عمودی به ارتفاع صعود می‌کند. این نوع بالابر از نوع خودکششی یا خودبر می‌باشد. بعلت حجم کم و قدرت مانور بسیار این بالابر جهت انجام امور انبارداری در فروشگاه‌ها یا شرکت‌های صنعتی و بازرسی و نصب تجهیزات در مکان‌هایی که راه دسترسی به ارتفاع سخت و باریک باشد بسیار مناسبند. همچنین قابلیت حرکت در ارتفاعات را بدون اینکه نیازی به پایین آوردن بوم آن باشد دارند. برخی از مدل‌های بالابر ستونی یک بازوی افقی دارند که فلای بوم و یا جیب نام دارد که  دسترسی افقی جهت رسیدن به محل‌کار را فراهم می‌کند.

بالابر تک ستون ریلی

بالابر تک ستون ریلی با ارتفاع 7 الی 14 متر موجود است. این بالابر از نوع خودکششی نبوده و با هل دادن از یک نقطه به نقطه دیگر در محل کار جابجا می‌شود. بالابر ریلی از جنس آلومینیم است و نیروی بالابرنده آن بوسیله برق یا باتری تأمین می‌شود. بعلت وزن کم جابجایی آن نسبت به سایر انواع بالابرها بسیار راحت‌تر بوده و برای کار یک نفر به همراه ابزار کار مناسب می‌باشد. وزن کم و قابلیت حمل بسیار بالای بالابر آن را برای محیط‌هایی که سطوح کف شکننده دارند مانند مکان‌هایی که دکور استودیوهای فیلمبرداری ساخته می‌شود و برای کارهایی چون نصب پروژکتور و یا فیلمبرداری از ارتفاع بسیار کاربردی نموده است. بالابر ریلی عمودبر سریعاً آماده کار شده و براحتی با یک ماشین ون و یا وانت جابجا می‌شود.

بالابر عنکبوتی خودکششی

بالابر عنکبوتی خودکششی به واسطه طراحی منحصربفرد در مکان‌هایی که بالابرهای مفصلی و یا تلسکوپی قادر به انجام کار نیستند می‌تواند استفاده شود. بعلت وزن کم و نوع جک‌های جانبی قادر به استقرار در سطوح شیب‌دار و ناهموار بوده و آسیبی به سطوحی که روی آن مستقر شده نمی‌زند. ویژگی منحصر بفرد این نوع بالابر داشتن جک‌های تثبیت کننده و قابلیت حرکت و استقرار روی شیب‌های زیاد است که آن را از انواع بالابرهای دیگر متمایز ساخته است. بالابرهای عنکبوتی دارای دو نوع مفصلی و تلسکوپی می‌باشند. بالابر عنکبوتی که کراولر یا اسپایدر نیز نام دارد از نوع خودکششی بوده و در محیط‌های داخلی و خارجی کاربرد دارد.

بالابر یدک کش

بالابر یدک ‌کش را می‌توان توسط وانت یا کامیونت یدک نموده و آن‌را به سادگی جابجا نمود. زمانی‌که نیاز به جابجا کردن بالابر در مسافت‌های طولانی باشد بهترین گزینه استفاده از بالابر یدک کش است. بمنظور کار در ارتفاع زمانی‌که نیاز به جابجایی در مسافت‌های طولانی باشد یکی دیگر از گزینه‌ها بالابر کامیونی است. ولی نیاز به تغییر کاربری کامیون بوده و قیمت آن با توجه به هزینه خرید کامیون و نصب بالابر برروی آن نسبت به بالابر یدک کش بیشتر است.

بالابر کامیونی

بالابر کامیونی را می‌توان در امور مربوط به خدمات شهری ، شرکت برق برای نصب تجهیزات و تعویض لامپ معابر و بزرگراه‌ها ، صنعت ساختمان و صنایع دیگر جهت نصب و نگهداری ، رنگ آمیزی و…بکار گرفت. قابلیت جابجایی سریع تر نسبت به دیگرانواع بالابرها از ویژگی‌های اصلی بالابر کامیونی است و می‌توان آن را در مسافت‌های طولانی نیز حمل کرد. استفاده از بالابر کامیونی نیاز به مهارت خاصی نداشته و کاربرد آن مانند انواع دیگر بالابر تلسکوپی می‌باشد.

, , , , , , , ,

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *